Koření v cizích kuchyních
Koření v cizích kuchyníchIndická kuchyně
se vyznačuje ostrostí pokrmů, ne však vždy. Je pro ni charakteristické používání více druhů koření na rozdíl od jiných kuchyní ve světě.
- koriandr
- kmín
- kurkuma
- černý pepř
- hořčičná semena
- fenyklová semena
- kardamom
- hřebíček
- česnek
- zázvor
Čínská kuchyně
- čerstvý zázvor (velké množství)
- česnek
- sezamová semínka
- badyán (součástí směsi 5 koření dále, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř a skořice v proměnlivých hmotnostních podílech)
Thajská kuchyně
je velmi ostrá.
- thajské chilli papričky
- citronela (mírní ostrost)
- kokosové mléko (mírní ostrost)
Mexická kuchyně
- velké množství chilli
- více druhů se specifickými chutěmi
- nové koření
- kajenský pepř
- tymián
Kuchyně středomoří
(Řecko, Turecko, Maroko). Koření se kombinuje s ovocem a ořechy v jídlech.
- skořice
- koriandr
- šafrán
- kmín
Balkánská kuchyně:
Evropská kuchyně
koření se uplatňuje jak v pikantních tak i sladkých jídlech
- kmín
- kopr
- kardamom
- fenykl
"Národní" kuchyně a používaná koření, byliny a jiné přísady
| Ingredience | používáno v kuchyni |
| paprika sladká | v celém světě |
| paprika pálivá | v celém světě |
| česnek | čínská a indická kuchyně |
| chilli | thajská a mexická kuchyně |
| hořčice | indická kuchyně |
| koriandr | indická kuchyně a kuchyně středomoří |
| pískavice | |
| pepř černý | mexická, čínská, indická kuchyně |
| pepř bílý | mexická, čínská, indická kuchyně |
| pepř zelený | mexická, čínská, indická kuchyně |
| saturejka | |
oregano | |
| bazalka | |
| tymián | |
| petržel | |
| cibule | |
| celer kořen | |
| kopr | |
| kurkuma | indická kuchyně |
| rozmarýn | |
| hroznový cukr | |
| med | |
| kmín mletý | evropská kuchyně |
| sušená zelenina |


